Contact

Bot

 Historisch onderzoek

Gewei

Ivoor
Hoorn
 Materialen
 Elpenbeen
 Publicaties

Schildpad

 Werkwijze

Balein

Hoef
Schelp
Parelmoer
Leer
Perkament
Noten
 Startpagina
 Nieuws & Projecten

Elpenbeen

Materiaalspecialist dierlijke & natuurlijke materialen

 

Determinatie - Interpretatie - Publicatie

 Determinatie

 Een goede determinatie is bij het onderzoek naar (voorwerpen van) dierlijke en natuurlijke materialen van belang. Is het object gemaakt van bot, of toch van ivoor? Is er gebruik gemaakt van olifant- walrus- of nijlpaardivoor? Het onderscheid maken tussen de verschillende materialen vergt kennis van de grootte, vorm, structuur en de verschillende eigenschappen. Pas na zorgvuldige vastlegging van alle data, kan interpretatie plaatsvinden.

Bij het determineren van objecten ga ik gedegen te werk. Door jarenlange ervaring ben ik op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Hierbij heb ik de determinatie- en onderzoeksmethoden zelf ontwikkeld en reeds gepubliceerd. Alle onderzoeksgegevens worden zorgvuldig genoteerd. Bij het determineren van een object of het materiaal wil ik echt weten wat het is.

  Interpretatie

 Verschillende onderzoeksvragen worden onderzocht en beantwoord. Deze vragen kunnen betrekking hebben op het materiaal zelf, zoals de keuze voor het gebruikte materiaal of de herkomst van het materiaal. Onderzoeksvragen over ambacht kunnen bijvoorbeeld zijn: ĎWaar en op wat voor manier werden de voorwerpen vervaardigd?í Andere vragen hebben betrekking op de gebruikers, zoals hun sociale en economische status of het gebruik van het voorwerp.

 Ik wil veel bewijs verzamelen voordat ik de vondsten interpreteer. Hierbij maak ik gebruik van recente theorieŽn en ontwikkel zelf nieuwe theorieŽn. Mijn aanpak is tevens interdisciplinair door archeologische, historische en kunsthistorische bronnen te combineren. 

 Rapportage & Publicatie

 De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd door middel van een rapportage, maar kunnen ook verwerkt worden tot een museumcatalogus, een publicatie voor een breed publiek of een wetenschappelijk artikel. Elpenbeen heeft ruime ervaring met het publiceren voor verschillende doelgroepen. Elpenbeen werkt tevens samen met andere materiaalspecialisten.

 Eťn van de doelen van Elpenbeen is de onderzoeksresultaten ook voor een breder publiek toegankelijk te maken. Archeologische en museale objecten zijn van ons allemaal en toegankelijke publicaties kunnen tevens interesse wekken voor het vak bij een groter publiek.